srdele iz pećnice


srdele naslovnaPetkom gotovo uvijek pripremam neku morsku kombinaciju. Danas sam eci- peci- pec bacila između srdela i kozica. Srdele pobjedile! Nisam imala dovoljno vremena da ih izfiletiram i napravim mojima “leptir srdele”  koje obožavaju, pa sam se odlučila za kombinaciju srdela iz pečnice. Nisu na gradele, ali jakooo dobra kopija, nisu izštrcale ulje po štednjaku,  poštedila sam nas i “mirisa” koji se raširi po kući i zavuće čak i u pore zida 🙂  a okus, ee to stvarno vrijedi probati! Ovaj put sam radila od jednog kilograma, sljedeći put kupujem najmanje 2kg.

Brzo, jenostavno, zdravo i ukusno!!!!

SRDELE IZ PEĆNICE

za 4 osobe

čišćenje ribe 25 min. + pečenje 18min.

POTREBNO:

1kg srdela

10 tak zrna bibera(cijelo zrno)

limun

1 dl bijelog vina

1 rajčica pelate(svježa)

4 režnja češnjaka

ružmarin suhi

1 žlica majčina dušica(timijan)sušena

1 žlica maslac (jedna velika žlica)

sol

mljeveni biber

_________________

vezica blitve

1kg bijelog krumpira

PRIPREMA:

Srdelama odstraniti glavu i izvaditi iznutricu, ukloniti ljusku(lagano prstom provući u suprotnom smjeru ljuskica). Oprati srdele pod mlazom hladne vode i ostaviti par trenutaka u cjedilu da se ocjede. Istresti ih u protvan.

Dobro  posoliti (izvana) te dodati mljeveni biber(po želji).

Preliti izcjeđenim sokom od pola limuna, poprskati sa bijelim vinom, posipati 10tak zrna(čitavih)bibera, dodati ružmarin i timijan.Češnjak zdrobiti nožem (stisnuti ga kako bi ispušatao svoja ulja, miris, okus) prepoloviti i rasporediti po ribi.

Polovicu limuna i cijelu rajčicu nasjeći na tanke ploške  te staviti na ribu. Maslac narezati na listiće i poslagati po ribi. Uključiti pećnicu na max., kod mene je to iznad 220 stupnjeva, kad se pećnica zagrije staviti peći oko 18min. na srednju rešetku.

PRILOG; blitva i krumpir

Prije čišćenja srdelica stavite u vodu neoguljeni, cijeli krumpir, nadolite vodu tek toliko da prekrije krumpire, posolite, poklopite i stavite na vatru. Pazite da se krumpire ne prekuha, nemojte niti da bude u sredini sirov, tijekom kuhanja isprobavajte vilicom. Za kuhanje u ljusci idealni su mi krumpiri srednje veličine. Kad se krumpir skuha odmah ga ocjedite, pričekajte 10tak minuta da se prohlade te ih odulite i narežite na kockice.

Blitvu dobro operite te nacjeckajte, prelite ju kipućom vodom. Na taj način ste ju poparili, a nutrijente nismo izgubili u odvodu 🙂

Spojite blitvu i krumpir, posolite te dodajte maslinovo ulje.

POSUĐE: koristila sam Delimano keramički protvan, jer mi se srdele u tom protvanu neće zalijepiti za dno, lako ih vadim.

DELIMANO CERAMICA PRIMA FLAT TRAY Photo_2 IN  July 2012

Sve zajedno servirajte, dobar tek! 😀

IMAG4142

puno pozdrava od Eveline!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s