cheesecake sa borovnicama


IMAG3108

Cheesecake je kolač sa puuuno sira. Omiljeni kolač mog najboljeg prijatelja Klaudia. Zapravo on obožava kolače od sira. Ne znam da li mu je finiji ovaj cheesecake ili kocke od sira, tko zna?? Možda je ipak  njegov pobjednik tiramisu, sa mascarpone sirom. Ili se pobjednik, kralj sirnih kolača, zapravo izmjenjuje svaki tjedan, bit će da je tako 🙂

Jedan dan od Klaudia, mailom, dobijem recept za cheesecake. Fotka kolača i upute za pripremu. Znala sam što bi želio kada dođe kući. Nije on čitao da kolač mora odležati par sati, nadao se serviranom kolaču nakon ukusnog ručka. Ipak, nakon ukusnog ručka smo se skupa odvezli u trgovinu da kupim sve što mi je potrebno za cheesecake. Nisu to sastojci koje uvijek imaš kući.

Moj prvi cheesecake mu se jako svidjeo, a od tada sam ga još puno puta radila i doradila recept po Klaudievom ukusu. Nekad dodam voće, kao i u ovom receptu, po nekad radim umake,  zamjenim kristal bijeli šećer za smeđi(zdraviji) šećer ili dodam više sira, ali baza je ista.

CHEESECAKE sa borovnicama

za 12 osoba(samo po jedan komad ) 🙂

vrijeme pripreme 30 min. + pečenje 30 min. + min. 4 sata na hladnom da se stisne. Ja ostavim preko noći u frižideru.

POTREBNO:

donji dio(podloga)

400 g McVities digestive keksa(ili drugi integralni keks)

3 žlice šećera(bijeli ili smeđi)

1 žlica cimeta

125 g maslaca

_______________________

srednji dio(prva smjesa)

400 g ABC svježeg krem sira

250g polumasnog svježeg sira

4 jaja

limun

4 žlice šećera (smeđi ili bijeli)

200g borovnica

žlica jogurta

________________________

gornji dio (druga smjesa)

180g kiselog vrhnja 12%m.m.

180g kiselog vrhnja 20%m.m.

2 vrećice vanili šećera

2 žlice (bijelog šećera)

PRIPREMA: McVities digestiv keks samljeti(ili izlupati batom u vrećici), dodati cimet, šećer i maslac, koji je prethodno omekšao na sobnoj temperaturi), izmješati rukom i staviti u kalup za pečenje, rasporediti ravnomjerno i ubaciti u zagrijanu pečnicu na 200 stupnjeva 10 minuta.

Izmutiti prvu smjesu. Staviti 4 jaja i izraditi ih sa šećerom, dodati sok od jednog limuna (može i pola naranče ili dvije mandarine) te ubaciti sav sir i izraditi u glatku smjesu.

Borovnice ubaciti u smoothie sa žlicom jogurta te ih usitniti i dodati smjesi od sira, jaja i šećera. Sve mikserom umutiti.

Smjesa je tekuća(ne bojte se, takva mora biti). Izvaditi iz pečnice pripremljeni donji sloj, smanjiti pećnicu na 170 stupnjeva, istresti u kalup smjesu, lagano protresti i staviti 20 min u pečnicu.

Gornju smjesu radimo tako da umutimo vrhnje i šećer zajedno. Kad je prošlo 20 min. pečenja prve smjese, pečnicu ugasite, lagano istresite gornju smjesu te stavite sve u ugašenu pečnicu još 20tak min.

Nakon toga ostavite na sobnoj temperaturi da se prohladi i stavite u frižider ili na hladno minimum 4 sata. Ja ostavim preko noći.

Uživajte u neodoljivom cheesecake U ! :*

ovako ja pravim donji sloj, u vrećici istučem keksiće, dodajem šećer, cimet i maslac, dobro ga izmješam i stavim na dno kalupa

IMAG3081

borovnice prije usitnjavanja

IMAG3090

IMAG3095

Priprema u Smoothie Mikser Clarity

Smoothie Mikser Clarity

Oglasi

Jedna misao o “cheesecake sa borovnicama

  1. Povratni ping: party uz cheesecake | kuhinja ispod duge

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s