bolonjeze (bolognese) umak


IMAG4609
Jučer sam na FB profil u inbox dobila upit kako radim bolonjez umak. Sretna što blog ispunjava svrhu već na samom početku, otišla sam u nabavku. Osnovni sastojak, za one koji nisu vegetarijanci, je meso. Tako kupih 500g mljevenog mesa, junetina i svinjetina. Tu možete kombinirati različite omjere, po volji. Bitno je kod mljevenog da ne bude baš sve krto. Vjerujte mi, probali smo i nije baš 😉

Recept za Maria, FB prijatelja


BOLOGNESE

za 6 osoba

guljenje i sjeckanje povrća 15 min., prženje povrća i kuhanje umaka 65 min., špageti 8 min.


IMAG4575POTREBNO:

500g mljevenog(junetina i svinjetina)

200ml pasirane rajčice

400g pelate rajčica

crveni luk (veliki)

4 režnja češnjaka

1 peršin (korijen)

125 ml vina

žlica suhog bosiljka

žlica suhog origana

sol

biber

maslinovo ulje/suncokretovo


PRIPREMA:

*Crveni luk i češnjak oguliti i sitno nasjeckati. U zagrijanu tavu ili wok stavite maslinovo ulje(3 žlice) na to dodajte isjeckan crveni luk. Kad crveni luk zastakli dodajte oguljeni i sitno sjeckani korijen peršina te sitno sjeckani češnjak i sve dobro promješajte. Vatra neka bude na srednje jakom plamenu.
PicMonkey CollageLUK
*Nakon što smo popržili luk i korijen peršina dodajemo meso uz stalno mješanje. Meso se treba pržiti dok se ne razdvoji na manje komadiće. Dodajemo začine bosiljek i origano, dobro promješamo i ostavimo još 2 min.
PicMonkey CollageMESO
*Ubacimo na kockice rezane pelate rajčice i pasiranu rajčicu, dodajemo sol i biber, dobro promješamo i poklopimo. Umak treba kuhati cca. 40 minuta. Svakih 10 minuta promješajte. Nakon što tekućina isparii umak postane gušći (cca.40 min) dodajte vino i kuhate još 10 min.
IMAG4588
* Zadnjih 20tak min., dok još umak kuha, uzmite lonac za kuhanje tjestenine, dolijte vodu i staviteda zakuha. U ključalu vodu stavite žlicu soli i ubacite tijesto. Nakon što je skuhano, procijediti

SERVIRAJTE 😉

VIŠE: ukusno je staviti trakice slanine, kad se poprže dodajemo luk i slijedimo postupak

umjesto korijena prešina možete staviti i celer te dodati mrkvu.

Meso može biti i sitno sjeckano na trakice ili kockice.

Pelate rajčice su ovalnog oblika, mogu biti iz konzerve ili svježe. Ukoliko su svježe ogulite im kožu nožem ili ih pofurite vrelom vodom i lazano oljuštite kožu. Ako nemate pelate rajčicu može i druga. Pelate se najčešće koriste zato što su mesnate i ako su brane zrele istiću se svojom intenzivnom aromom.

Kad kuhate tijesto uvijek na vrećici pogledajte vrijeme kuhanja. Vrijeme kuhanja počinje kada voda zakuha i kada ubacite tijesto 🙂 Pred kraj probajte da li je dovoljno kuhano. Kad osjetim da je al dente ostavim još minut-dva i cjeđenje.  Nemojte prekuhati, jer će se tijesto raspadati i ljepiti, to ne bude ukusno. Ne ostavljajte kuhano tijesto u vodi. Kuhano tijesto isplahnite vodom u cjedilu i čekajte da izađe sva voda van.

Po želji naribajte parmezan ili neki tvrdi sir

ZA VEGETARIJANCE: umjesto mesa zamjenite istom količinom rajčica. Najbolje kockicama pelata bez kože.

ŽELIM VAM DOBAR TEK!

Priprema u Keramički Wok Prima

Keramički Wok Prima

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s