prhko tijesto mi uvijek uspije


IMAG5211dfghj

Ahh, to prhko tijesto…. iziskuje ljubav, vrijeme i trud. Na samom početku gajila sam i strahopoštovanje prema krasnim kolačima prhkog tijesta. Nije ga bilo lako napravitii i jednostavno prenijeti u tepsiju. Događalo se da rukma “utabavam” donji dio tijesta, a ako sam radila i gornju koru često je u igri bilo i ribež koji je spašavao situaciju. Pogodila bih još nekeko okus, ali forma nije išla. Trud i upornost se uvijek isplate, tako sada mogu zavezanih očiju raditi predivno prhko tijesto. Bilo slano ili slatko uvijek uspije, pratite recept i postanite i vi guru prhkog tijesta.

VAŽNO!

Kad počnete mijesiti tijesto nemojte brinuti što djeluje suho, tako mora biti. Nemojte ni u ludilu ništa dodavati. Proces ne smijete ubrzavati npr. topljenjem maslaca, neće biti dobro. Maslac mora biti hladan, narezan na kockice. Kad ste umjesili tijesto ostavite ga u prozirnoj foliji u frizzu bar jedan sat, može i prenoćiti. Prije razvijanja tijesta posipajte brašno po površini i neka površina po kojoj razvijate tijesto ne bude topla. Razvijeno tijesto prebacite u posudu tako da ga stavite na oklagiju i lagano zarolate, na isti način ga možete odrolati iznad tepsije. Obavezno izbušite rupice vilicom ili čačkalicom. Ukoliko je fil koji stavljate pun tekućine ocijedite ga prije. Ako se radi o sočnim jabukama ili siru i sl. tada je dobro staviti na 10 min. u pećnicu  na 180-200 stupnjeva ( ovisi o debljini tijesta) donji sloj tijesta da dobije koricu. Ukoliko želite raditi i rub od tijesta, prvo stavite donju koru u pećnicu, kad izvadite napravite rub, stavite fil i gornji sloj. Ukoliko stavite donji sloj i rub da se zapeku prije fila, cijeli rub će se sručiti i dobit ćete deblju donju koru, a rub neće postojati. Nadam se da sam se svega sjetila 😀 …a sad bez straha možete na posao.

POTREBNO ZA SLATKO PRHKO TIJESTO:

400g glatkog brašna

2 jaja

250g maslaca (hladnog)

150g šećera

prstohvat soli

ribana korica limuna i naranče

__________________________________

POTREBNO ZA SLANO PRHKO TIJESTO:

400g glatkog brašna

2 jaja

250g maslaca (hladnog)

žlica kiselog vrhnja

3 male žlice soli (10-15g)

_________________________________

ČOKOLADNO PRHKO TIJESTO:

125g brašna

75g maslaca

20g kakaa

30g šećera

1 žutanjak

prstohvat soli

RECEPTI SA PRHKIM TIJESTOM:

https://kuhinjaispodduge.wordpress.com/2013/10/10/kolac-od-sira-s-grozdicama/

https://kuhinjaispodduge.wordpress.com/2013/10/11/pita-od-jabuka/

https://kuhinjaispodduge.wordpress.com/2014/02/12/slatko-coko-srce/

 

tijesto je dostatno za dimenziju 40×28 donju i gornju koru. Ukoliko radite samo donju koru za pitu od sira i sl. tada vam je potrebno duplo manje od svakog sastojka.

 

POSUĐE: Kada radim prhko tijesto pečem ga u Delimano protvanu i ne moram namastiti ispod tijesta, niti stavljati masni papir. Ukoliko koristite lim ili vatrostalnu zdjelu obavezno namastite ili stavite masni papir. Protvan možete pogledati ovdje  http://www.delimano.hr/tave_protvani/plitki_protvan.html
IMAG5491

 

POZZDRAVI od Eveline iz kuhinje ispod duge

Oglasi

2 misli o “prhko tijesto mi uvijek uspije

  1. Povratni ping: pita od jabuka | kuhinja ispod duge

  2. Povratni ping: pobjednička pita od jabuka | kuhinja ispod duge

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s