Ahh, to prhko tijesto…. iziskuje ljubav, vrijeme i trud. Na samom početku gajila sam i strahopoštovanje prema krasnim kolačima prhkog tijesta. Nije ga bilo lako napravitii i jednostavno prenijeti u tepsiju. Događalo se da rukma “utabavam” donji dio tijesta, a ako sam radila i gornju koru često je u igri bilo i ribež koji je spašavao situaciju. Pogodila bih još nekeko okus, ali forma nije išla. Trud i upornost se uvijek isplate, tako sada mogu zavezanih očiju raditi predivno prhko tijesto. Bilo slano ili slatko uvijek uspije, pratite recept i postanite i vi guru prhkog tijesta.
VAŽNO!
Kad počnete mijesiti tijesto nemojte brinuti što djeluje suho, tako mora biti. Nemojte ni u ludilu ništa dodavati. Proces ne smijete ubrzavati npr. topljenjem maslaca, neće biti dobro. Maslac mora biti hladan, narezan na kockice. Kad ste umjesili tijesto ostavite ga u prozirnoj foliji u frizzu bar jedan sat, može i prenoćiti. Prije razvijanja tijesta posipajte brašno po površini i neka površina po kojoj razvijate tijesto ne bude topla. Razvijeno tijesto prebacite u posudu tako da ga stavite na oklagiju i lagano zarolate, na isti način ga možete odrolati iznad tepsije. Obavezno izbušite rupice vilicom ili čačkalicom. Ukoliko je fil koji stavljate pun tekućine ocijedite ga prije. Ako se radi o sočnim jabukama ili siru i sl. tada je dobro staviti na 10 min. u pećnicu na 180-200 stupnjeva ( ovisi o debljini tijesta) donji sloj tijesta da dobije koricu. Ukoliko želite raditi i rub od tijesta, prvo stavite donju koru u pećnicu, kad izvadite napravite rub, stavite fil i gornji sloj. Ukoliko stavite donji sloj i rub da se zapeku prije fila, cijeli rub će se sručiti i dobit ćete deblju donju koru, a rub neće postojati. Nadam se da sam se svega sjetila 😀 …a sad bez straha možete na posao.
POTREBNO ZA SLATKO PRHKO TIJESTO:
400g glatkog brašna
2 jaja
250g maslaca (hladnog)
150g šećera
prstohvat soli
ribana korica limuna i naranče
__________________________________
POTREBNO ZA SLANO PRHKO TIJESTO:
400g glatkog brašna
2 jaja
250g maslaca (hladnog)
žlica kiselog vrhnja
3 male žlice soli (10-15g)
_________________________________
ČOKOLADNO PRHKO TIJESTO:
125g brašna
75g maslaca
20g kakaa
30g šećera
1 žutanjak
prstohvat soli
RECEPTI SA PRHKIM TIJESTOM:
https://kuhinjaispodduge.wordpress.com/2013/10/10/kolac-od-sira-s-grozdicama/
https://kuhinjaispodduge.wordpress.com/2013/10/11/pita-od-jabuka/
https://kuhinjaispodduge.wordpress.com/2014/02/12/slatko-coko-srce/
tijesto je dostatno za dimenziju 40×28 donju i gornju koru. Ukoliko radite samo donju koru za pitu od sira i sl. tada vam je potrebno duplo manje od svakog sastojka.
POSUĐE: Kada radim prhko tijesto pečem ga u Delimano protvanu i ne moram namastiti ispod tijesta, niti stavljati masni papir. Ukoliko koristite lim ili vatrostalnu zdjelu obavezno namastite ili stavite masni papir. Protvan možete pogledati ovdje http://www.delimano.hr/tave_protvani/plitki_protvan.html
POZZDRAVI od Eveline iz kuhinje ispod duge
Povratni ping: pita od jabuka | kuhinja ispod duge
Povratni ping: pobjednička pita od jabuka | kuhinja ispod duge
Usually play fantastic wallets and create a point of demonstrating your cards
face-up therefore everyone knows this.