kruh s porilukom


naslovna

Dani kruha u školi, molba mami da napravi kiflice, krušćiće, zemičke, lepinjice, pletenice bilo što.. Primam se posla i mijesim tijesto za kruh od 1 kg brašna. Napravit ću, napravit ću….svakakve idejice mi stižu, samo da vidim na sat…koliko mogu realizirati. Odlučujem se za jednostavnu varijantu mini lepinjica sa likom psića, a dobro, neki su možda ličili i na ovčice 😀

Od ostataka tijesta napravila sam lepinju sa ružmarinom, pletenicu sa suncokretovim sjemenkama i kruh sa porilukom.

Počela sam se smijati dok pišem…moram nešto podjeliti sa vama. Svake godine u školi bude manifestacija “dani kruha”. Večinom sam pekla par tepsija kiflica, koje se kako moja djeca ponosno kažu, odmah razgrabe. Nego, ranije,  jedne godine, djeca kreću u školu za 30 min. i kažu, danas su dani kruha, mama ispeci nešto. Ja zinem, mooolim pa kako ste tek sada rekli?. Maleni su bili i nisu shvatili da mami treba vremena, kao i tijestu koje se mora zamjesiti, čekati da se podigne, ponovo premjesiti… Da bi spasio situaciju “uskače” naš tata Superman Klaudio i predlaže, odvest ću ih do škole i kupiti u trgovini nešto za dane kruha. Odlična ideja! PRIHVAČENO!  Nakon par sati vračaju se djeca iz škole, Luciano je mlađi, došao prvi, možda je bio 2. razred, sretan i zadovoljan hranom koju su svi zajedno djelili i gricnuli. Stiže kući i Lorna te sa vrata govori kako se osramotila. Pitam ja što je bilo Lorna, a ona, pa mama svi su donijeli kruh, kiflice punjene sirom, neki su donijeli pletenice, a ja sam donjela vanili kiflice. Naravno počela sam se smijati i gledam u Klaudia i mislim VANILI KIFLICE??, smijali smo se mi veliki, dok Lorni nije bilo jasno što je tu smješno…Uglavnom ta savršena bića tate, donesu smijeh… pitao ih je u autu što žele, oni su željeli donijeti kiflice, rekao je da pričekaju u automobilu i obojima donjeo iz trgovine po pladanj vanili kiflica, predivno umotanih u celofan 😀 i odvezao ih u školu. 

Na dane kruha se sjetimo tatine domišljatosti i natjera nam suze na oči.

VAŽNO! prilikom pravljenja kruha ili bilo kojeg dizanog tijesta, važno je da  prostorija bude  topla i da se sve odvija na toplom. Dakle zatvorite prozore, dizano tijesto se boji propuha i od straha ne uspije. Dignite rolete, otvorite šalokatre da sunce uđe u kuhinju, ako je zima uključite grijanje, zagrijte prostoriju i započnite. Neka vam na umu bude samo TOPLO,  a i oko srca 😀

4 osobe

trajanje pripreme 1 i 30 min.

POTREBNO:

2Og svježeg kvasca

100 ml toplog mlijeka

1 mala žlica šećera

500g brašna (350 glatkog+150 oštrog)

1 žlica maslaca

125 ml mlake vode (može i više, po potrebi)

sol (dvije male žlice)

listovi poriluka

___________________

jedno jaje

tvrdi sir

PRIPREMA: zagrijte mlijeko da bude toplo (nikako vruće), dodajte žlicu šećera, promješajte. Stavite u mlijeko namrvljeni kvasac, promješajte i ostavite na toplom da se aktivira (cca.10-15 min).

U posudu za dizana tijesta, može i obična, stavite brašno (glatko i oštro) i sol, kuhačom izmješajte sastojke, tako da ih lagano podižete u zrak, pa opet zagrabite, pa prema gore. Ako imate sito brašno prosijte.

U mlaku vodu ubacite maslac. Maslac se ne mora rastopiti u vodi, ali će omekšati, ako je iz frizza.

Kada se kvasac aktivirao (zapjenio) napravite malo udubljenje u brašnu i sipajte. Lagano kuhačom razvucite pjenicu od sredine prema rubu. Kao da pravite od malog kruga sve veći 😉   te počnite mjesiti.  Malo po malo dodajte i vodu s maslacem.

Kad sete pomješali sve sastojke u posudi, pobrašnite glatkim brašnom radnu površinu, izručite tijestno na radnu i mijesite snažno. Jednom rukom ili koristite obje. Ja koristim obje tako da ga guram u jednom smjeru desno i drugom lijevom rukom, kao da pišem slovo “V”, kao …volim kruh 😀

Kad ste kruh zamjesili stavite ga u posudu u kojoj će se podizati, premažite joj gornji dio nauljenim rukama ili lagano kistom, poklopite posudu poklopcem, ako je posuda za dizana tijesta ili kuhinjskom krpom te ostavite na toplom da se odiže oko 30 min.

Kada je tijesto naraslo duplo, prebacite ga opet na pobrašnjenu radu površinu.

Ponovo ga premjesite, te dodjte glatkog brašna ukoliko se tijesto lijepi za ruke i površinu. Pri dodavanju brašna činite to malo po malo, da ne bi pretjerali i dobili pretvrdi kruh.

Kad smo premjesili, možete prerezati kuglu na dva dijela i dobiti dva kruhčića ili jedna većikruh. Razvaljamo oklagijom tijesto, debljina tijesta neka bude 2,5-3 cm, stavimo na sredinu  tijesta već narezane poriluk listove, tako da odmaknemo min.5 cm od ruba(možete staviti bilo što, sir, slaninu..što god bi voljeli isprobati u kruhu, mašti na volju) te zarolamo (kao kad motamo palačinku).

Tako zarolani kruh odmah premjestimo u posudu u kojoj će se peći. Ja sam pekla u Delimano keramičkom protvanu i nisam morala namastiti dolje. Ukoliko pečete u ne čem drugom namažite dno posude uljem ili nanesite tanki sloj maslaca

Krušćić od gore premažite sa uljem, prekrijte krpom ili prozirnom folijom i ostavite ga na toplom da se diže.

Prije pećnice sam kruh s porilukom namazala razmućenim jajem, gore po površini i sa strane. Može i bez jaja

Nakon što se udvostručio stavljamo u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva, ako ste radili dva manja kruha onda pecite 25 min., ako je veći 35 min. Ukoliko radite od smjese 1 kg brašna duljina pećenja treba biti od 45-60 min.

Kad je kruh pećen, a ako ga niste namazali razmućenim jajem prije pećenja

…. želite li mekanu koricu izvana, pokrijte ga krpom dok se hladi.

..želite li hrskavu koricu, onako vrelog iz pećnice premažite po gornjem dijelu vodom, umotajte ga cijelog u krpu i pustite da se ohladi

Kruh s porilukom nakon vađenja sam odmah posipala naribanim tvrdim sirom, te svježe  narezanim listom poriluka

POSUĐE: kruh s porilukom sam pekla u Delimano keramičkom protvanu

DELIMANO CERAMICA PRIMA FLAT TRAY Photo_2 IN  July 2012
nadam se da ćete si dati truda i uživati u domaćem kruhu, bilo da je s porilukom ili nekim drugim lukom 🙂

želim vam toplo oko uma i duplo toplo oko srca

vaša Evelina iz kuhinje ispod duge :*

PicMonkey Collagesrolaj

IMAG6019

IMAG6033

ovako su izgledale mini lepinjice sa likom psića, ovce..što god vi vidite na njima

IMAG5991

Oglasi

Jedna misao o “kruh s porilukom

  1. Povratni ping: šarena slana pita | kuhinja ispod duge

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s