juneće rolice sa integralnim knedlama


naslovna

juneće rolice su zaista preukusne. Preko ljeta su mi došle par puta u misli, ali rekla sam si, Evelina, to je hrana kad zahladi i tako utišala želju za rolicama, ha! ali ne zaduugo. Eto nam hladnijih dana i rolica baš za ovakve trenutke.

Recept za ove rolice dobila sam od bivše susjede Jadranke. Jadranka je živjela na Petrovoj Gori, stan koji se nalazi preko puta mojih roditelja. Uhh što je znalo zamirišati iz tog malog stančića. Sada Jadranka živi u Belom Manastiru i vjerujem mirisom mami cijelu Baranju. Ona je zaista vrsna kuharica i ljubiteljica kulinarskih delicija i šporeta 🙂 

Razne su verzije tih rolica, ali osnovni sastojci su juneće šnicle i saft od luka.. i kiseli krastavci, ali bilo je svakakvih avantura, pa se dogodilo i bez krastavaca 😀 uglavnom rolice su uvijek jaako ukusne i posebna okusa zbog umaka koji sam sama smislila. A knedlice, e i njih sam mutila po vlastitoj idejici 🙂

JUNEĆE ROLICE SA INTEGRALNIM KNEDLAMA

trajanje pripreme 50 min.

za 4 osobe (može i dvije 😀 tko je “zdrava” apetita)

POTREBNO:

ROLICE 8 komada;
500g junetine(ruža)

kiseli krastavci ( cca. 10)

1/2 crvenog luka

1/2  jubičastog luka

žlica aceto balsamico (ako imate okus borovnica)

10 dkg kozji tvrdi sir, može i drugi

3 jušne žlice crnog vina

sol

biber

čačkalice

1 žlica maslinovog ulja

_______________________

KNEDLE 12 komada;

1/2 crvenog luka

1/2 ljubičastog luka

3 režnja češnjaka

6 feta integralnog kruha (može crni ili raženi)

2 jaja

1/2  male žlice mažurana

1 žlica mlijeka

1 velika vrhom žlica integralnog brašna

sol

PRIPREMA:

ROLICE;
* juneće šnicle istući, ja ih tućem tako da stavim prozirnu foliju i na taj naćin zaštitim odjeću, kuhinju, zidove 🙂
*posoli i biberi po želji
*na gornji dio rolice stavite  isjeckani kiseli krastavac i štapie tanko sječenog tvrdog kozjeg sira ili gaude, možda gorgonzole
*preklopite bočne strane i zarolajte rolicu kao sarmicu, zatvori čačkalicom
*nasjecite luk na ploške, oblik polumjeseca ili slova “C” ljubičasti i crveni luk
*u posebnoj posudi izmješajte aceto balsamico(žlica jušna), crno vino(3 jušne žlice), sol i biber

*staviti express lonac(ili drugi) na vatru, kada se dno zagrije dodajte mas. ulje i poredajte rolice, okrećite ih da se lagano zapeku sa svih strana, toliko da izgube onu ružičastu boju mesa te postanu svjetlije

*dodajte luk i  malo prodinstajte, cca. 5 min.
* prelije mješavinom adceta i vina

*dodajte 2 dcl vode, tek toliko da rolice pokrije tekučina

*kad rolice zakuhaju stavite expressni poklopac i kuhajte 15 – 20 min. ovisi o veličini rolica.

Ukoliko kuhate u običnom loncu dodajte 5 dcltekućine i provjeravajte tijekom kuhanja da se rolice ne prime za dno te dodajte još tekućine tijekom kuhanja ukoliko bude potrebno. U običnom loncu kuhajte oko sat, sat i pol, sami procjenite. Ovisno o starosti mesa i debljini rolica.

* kad su rolice gotove umak  izmiksajte sa štapnim mixerom, ako je umak rijedak dodajte brašna i prokuhajte

KNEDLE;

*sitno nasjeckajte luk crveni i ljubičasti, ubacite u posudu i posolite ga

*na kockice izrežite šnite kruha (i koricu) ubacite kod luka i dodati žlicu mlijeka

*sitno isjeckati bijeli luk, dodati jaja, mažuran i brašno, sve dobro izmješati

*pri oblikovanju knedlica uzeti integralno brašno, rukama oblikovati oblik loptice i uvaljati u integralno brašno

*knedlice stavljati u kipuću vodu te kuhati 10 min.

POSUĐE: rolice sam pravila u express Delimano Tempo Pressto loncu, jer se kuhaju expressno….moram tako, tko će dočekati sat, sat i pol, pa pojela bi ih sirove :))

knedle sam kuhala u Delimano loncu od 4 l sa prozirnim poklopcem, da bolje vidim što se događa u loncu 😉

TempoPrestoMegaSet_8611239[1]TempoPrestoMegaSet_8611233[1]

za one koji će rolice praviti prvi puta u express loncu mala pomoć, videozapis kako koristiti express poklopac http://www.youtube.com/watch?v=wnPSMbwlvTc

rolice  sam servirala sa integralnim knedlama, možete sa  krumpirom na kockice, možda njokama ili rižom ;)….

DOBAR TEK uz ukusne juneće rolice!

pusa od Evelina iz kuhinje ispod duge

zarolaj rolice

zamotaj

poslaži, zapeci i luk ubaci 🙂

pečemo

knedlice napravi..

knedle

voila!!!!

nova1

slikice rolica od prijašnjih užitaka 😉

rolice druge nekerolice sa sirom i pršutom

rooolice za blog

Oglasi

Jedna misao o “juneće rolice sa integralnim knedlama

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s