zeleni losos


naslovna

Ovo je brzo i ukusno jelo, koje ljubitelji lososa jedu po restoranima. Sada ga možete napraviti u toplini svoga doma i to 4 porcije za cijenu jedne.

Naravno, nikako vas ne pozivam da ne odlazite u restorane, nego donosim mogućnost izbora.

O lososu: losos je plava riba, koja živi u moru, a svoj život započinje u riječnoj vodi. Zdrava je namirnica koja sadrži visokokvalitetne bjelančevine, A, E D i B. Sadrži Omega-3 masne kiseline koje su izuzetno važne za kardiovaskularni sustav, štite nas od nastanka Alzheimerove bolesti te poboljšavaju rad mozga.

ZELENI LOSOS

za 4 osobe

trajanje pripreme 30 min.

POTREBNO:

1 veća podkova lososa ili file (cca.300g)

1 crveni luk

3 režnja bijelog luka

1 dcl bijelog vina

300 ml vrhnja za kuhanje

1/2 limuna(sok)

korica limuna

250 g zelenih širokih rezanaca

sol

biber

maslinovo ulje

________________

parmezan

potrebno

PRIPREMA: losos meso odvojiti od kože i povaditi kosti, ja sam neke koštice odstranila pincetom (friško meso riba se snažno drži za kosti, a ovo je baš bila svježa ribica, zato trebate pincetu, ali nema puno posla, jer losos nema puno koštica) Kad ste dobili čisti komad mesa lososa narežite meso na kockice i poškropite 1/2 limunova soka

U zagrijani wok ubacite malo maslinova ulja te na njega sitno sjeckani crveni luk.

Kada luk zastakli dodajte malo ribane korice limuna, češnjak i losos kockice, posolite i promješajte

priprema

Nakon po prilici 2 min. dodajte bijelo vino i pustite da ispari alkohol van, uz mješanje. Na vatri ostaje cca.10 min.

Za to vrijeme stavite vodu za rezance, kada voda zakuha ubacite prstohvat soli i ubacite rezance te skuhajte.

Kad je alkohol ispario dodajte vrhnje za kuhanje i biber, promješajte, kad baci prvi ključ maknite s vatre, gotov je umak.

Tijesto ocjedite, kapnite koju kap maslinovog, promješajte te izvadite hrpicu na tanjur.

Zalijte tijesto pripremljunim losos umakom te posipajte parmezanom

POSUĐE: za kuhanje umaka koristila sa Delimano keramički wok

Wok Prima+_9083569[1]

guštajte u zelenom lososu kod kuće jednako kao i u restoranu

pogled na tanjur preko puta 😉

sd

puse šalje kuharica Evelina, iz kuhinje ispod duge

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s