lungić i dinstani kiseli kupus


naslovna

Suprug Klaudio i ja ulazimo u tržni centar kako bi kupili namirnice. Oboje volimo kupovati i birati. Zamislite malu djecu u velikoj trgovini igračaka…. e tako nekako on i ja izgledamo pri nabavi namirnica. Privlači nas šarenilo boja, posebno na voću i povrću, nadalje etiketice, akcije, okusi, mirisi, a tek novi proizvodi….

hmm..opet smo ušli bez popisa, ali tako nam je i najdraže. Ionako se kod nas hrana ne baca, a ovako kupimo što vidimo i na taj način moja kulinarska kreativnost raste. 🙂  Od kupljenih namirnica kombiniram jela. Kod nas u obližnjoj trgovini kupujem sitne potrebštine, budući da ne drže svježe meso, niti široki asortiman voća i povrća. 

Na voću i povrću sam usnimila kiseli kupus koji nismo konzumirali od prošle zime, ubacila sam ga u košaru. Razmišljam o nekim finim pečenim kobasicama uz dinstani kupus. Odlazim do škrinje s mesom. Za to vrijeme Klaudio bira na suhomesnatom, što će donijeti, iznenađenje!  On se u nareske bolje razumije. Na škrinji sa svježim meso tražim kobasice..neke fine.  Kad ono, usnimim lungić i već vidim savršenu kombinaciju. Ubacujem dva filea lungića i završavam potragu…za sada 🙂 


LUNGIĆ I  DINSTANI KISELI KUPUS

trajanje pripreme 40 min. (zbog express lonca)

za 4 osobe

POTREBNO:

2 lugnića (svinjski file), cca.700g

maslinovo ulje

sol

biber

___________________

500 g kiselog kupusa (rezani)

1 crveni luk

1 žličica peršin lista

3 režnja češnjaka

1 vrhom žlica koncentrata rajčice

100g slanine

biber

PRIPREMA: 

DINSTANI KUPUS

Sitno sjeckanu slaninu stavit u zagrijani lonac da se poprži. Kad pusti masnoću i dobije smeđu koricu izvadite ju van.

Na masnoću koju je pustila slanina stavite na kockice rezani crveni luk, dok ne zastakli.

Za to vrijeme properite kiseli kupus. Kad luk zastakli ubacite kupus na luk. neka se opusti kroz 10 min.

Zatim ubacite sve ostale sastojke (rezani peršin, usitnjeni češnjak, koncentrat rajčice, biber i već poprženu slaninu), dodajte 2 dcl vode, sve dobro promješajte i stavite poklopac za expressno kuhanje. Kuhajte 25 minuta.

Nakon što je prošlo 25 kuhanja u express loncu, kupus još dinstajte 5-10 min. Zatim servirajte 😀

LUNGIĆ ILI SVINJSKI FILE

Lunić najprije očistiti od masnoće i žilica, tako da samo ostane krto meso.

Izrezati file  na debljinu od oko 4 prsta, okrenuti komade okomito te ih stisnuti rukom da bi se stanjili

narezane komade filea staviti u maslinovo ulje, posoliti, pobiberiti te ostaviti da odstoje. Mogu i prenoćiti, no možemo ih peći kroz 10 tak minuta.

Zagrijte grill tavu, ili običnu, kad je dovoljno zagrijana stavite filee na nju. S jedne strane neka se meso peče 5 minuta, zatim okrenite na drugu stranu. Želite li da meso unutra bude napola pečeno, vrijeme pečenja skratite na 3 ili 4 min. sa svake strane.

POSUĐE: za pripremu lungića koristila sam Delimano keramičku grill tavu, a za dinstani kiseli kupus lonac od 4 l sa express poklopcem. Bez express poklopca bi se kupus dinstao min. sat vremena

PrimaHighFryingPan_9082908TempoPrestoMegaSet_8611233[1]

čišćenje filea

ova

potrebne namirnice za dinstani kiseli kupus

potrebno

priprema dinstanog kiselog kupusa

kupus

samo da vam napišem, jelo je bilo zimski jako i fino. A moj Klaudio kad sam stavila tanjur pred njega, pogleda u tanjur, pa u mene i pita ” a gdje je tu krumpir pire??” pa sad si mislite, hoćete krumpir pire “zaboraviti”i vi 😉

puse šalje Evelina iz kuhinje ispod duge :*

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s