Karapandžina sarma


 naslovnaKao mala gledala sam Karapandžu u kulinarskim emisijama pod nazivom “Male tajne velikih majstora kuhinje”. Danas, gastro zvijezda, Stevo Karapandža, živi u Švicarskoj u blizini Züricha,  koji slovi za grad s najboljom kvalitetom života na svijetu.  Vlasnik je restorana “Sonne” u kojem poslužuje tradicionalna hrvatska jela. Karapandžin restoran “Sonne” na popisu je, već  više godina za redom, u Michelinovom vodiču.

Legendarni kuhar iz moga djetinjstva pojavio se u “Masterchefu” u tjednu okusa djetinjstva,  kandidate i nas gledatelje podučio je pripremanju tradicionalnih jela. Među ostalim jelima radio je i tradicionalnu sarmu.

KARAPANDŽINA SARMA

trajanje 90 min.

4 osobe(dva dana) cca. 20 sarmi

POTREBNO:

1 glavica kiselog kupusa + rezani kupus                                                     potrebno

500 g mljevenog (junetina/svinjetina)

100g polukuhane riže

2 vrhom žlice koncentrata rajčice

suha rebra

domaća dimljena kobasica

malo suhe slanine

1 crveni luk

3 režnja češnjaka

2 žlice sitno sjeckanog peršin lista

jaje

lovorov list

1 velika žlica vegete

1 mala žlica ljute mljevene paprike

1 velika žlica slatke mljevene paprike

sol

biber

par kapi ulja

_________________

zaprška

PRIPREMA: stavite kuhati rižu na pola, ocjedite.

Dok se riža kuha stavite prodinstati crveni luk na malo ulja. Kad zastakli gotov je.

Listove kupusa odvojiti, proprati i izrezati tvrde dijelove.

U posudu pripremite mljeveno meso, ubacite jaje, vegetu, sol, biber, polukuhanu rižu, sitno rezani peršin, žličicu ljute paprike i dinstani luk.

Meso sa ostalim sastojcima miješajte rukom, sve dok se ne počne lijepiti za ruke. Miješate oko 5 min.

smješaj

Na list kupusa(vidi sliku) stavite veliku žlicu mesne smjese, zarolajte, te krajeve ugurajte sa strana.

zamotaj

Radite sarme sve dok ima mesa.

Na dno lonca stavite rezani kupus i slažite sarme tako da budu položene ležečki. Redajte ih gusto, jednu do druge, pa u novi red.

Kad poslažete sve sarme na njih poslažite dimljenu kobasice, suha rebra i slaninu. Stavite ostatak rezanog kupusa i lovorov list.

U čašu vode razmutite crvenu slatku mljevenu papriku i koncentriranu rajčicu. Prelijte sarmu te nadolijte vode do vrha.

poredaj

Sarmu kuhajte 2-3 sata uz nadoljevanje vode. Ako kuhate u express loncu kao i ja dovoljno je samo 40-60 min.

Nakon što ste skuhali sarmu napravite zapršku, ako želite, te ju prelijte preko sarme. Ja ne radim zapršku.

POSUĐE: Za exspresno  kuhanje sarme koristila sam Delimano Tempo Presto express lonac od 6 litara

TempoPrestoMegaSet_8611239[1]

dok sam motala sarmu svratila je moja  mama prije posla i pokazala da se i na drugi način može ukloniti deblji dio sa lista kupusa

IMAG8578

Uživajte i vi u ukusnoj Karapandžinoj sarmi, dobar tek!

Pozdravi iz kuhinje ispod duge od Eveline

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s