adventski vijenac od tijesta za medenjake


   1470651_690279167658072_567948711_n

Nije ga uopće teško napraviti a kada budete završili sa izradom bit će VAŠ, napravljen vašim rukama i bit ćete jako ponosni na sebe i na vijenac 🙂 . Jako lijepo miriši,a tijesto za ove medenjake je jakooo ukusno tako da odmah imate i medenjake za grickati.

ADVENTSKI VIJENAC OD TIJESTA ZA MEDENJAKE

trajanje pripreme; 3 h+ tijesto ostaviti preko noći u hladnjaku

POTREBNO;

TIJESTO;

75 g meda

40 g margarina za kolače

1 jaje

75 g šećera u prahu

2 žličice začina za medenjake

pola žličice sode bikarbone

2 velike žlice hladne vode

250 g mekog brašna

Ribana korica pola limuna ili aroma limuna iz vrećice

1 žličica arome vanilije ili 1 vanilin šećer

10 g tamnog kakaa

___________________

PREMAZ I PISALJKA

1 bjeljanjak

1 žličica alkoholnog octa(onog za salate)

200 g šećera u prahu( zavisi o veličini bjeljanjka ako je veći bjeljanjak možda čete trebati više šećera u prahu)

_____________________________

Ukrasi po želji

Tanjur za vijenac

4 svijeće

PRIPREMA;Prvo u zjelicu stavite med i margarin i otopite na pari ili u mikrovalnoj ,izmješajte i ostavite sa strane da se prohladi.

U dublju posudu stavite 1 jaje,šećer u prahu,začine za medenjake,aromu vanilije,koricu limuna,sodu i 2 žlice vode i umutite sa mikserom oko 2 minute.Tijesto možete ostaviti takvo kakvo je  ili može biti tamno.Ako želite tamno tijesto kada ste izmiksali sastojke sa mikserom dodajte kakaoo ,brašno i prohlađeni med sa margarinom i zamjesite tijesto.Zamješeno tijesto stavite na prozirnu foliju,dobro zamotajte i ostavite preko noći u hladnjaku.Tijesto je mekano,takvo i treba biti,u hladnjaku se stisne.

1533450_690277617658227_896005957_n

Kada je tijesto odstajalo preko noći,pobrašnite malo radnu površinu i dobro premjesite tijesto 10 minuta,da se tokom pečenja ne bi dizali pučkići na tijestu.Razvaljamo tijesto na debljinu koju želimo( tijesto se malo podigne tokom pečenja pa nemojte debelo razvaljati) uz pomoć rasukača ili oklagije tijesto premjestite na pleh obložen papirom za pečenje.Sa poklopcem,posudom ili obručem za torte izrežite krug,odstranite rukom višak tijesta.Sa čašom izrežite sredinu kruga da dobijete oblik vijenca.

1491158_690277620991560_1461467998_n

Ostatak tijesta razvaljajte tanje nego za vijenac  i sa raznim modlicama izrezujte oblike s kojima ćete ukrasiti vijenac.Sve zajedno stavite peći na 180C 10 minuta.

1491833_690278897658099_1234754781_o

Kada je tijesto pečeno ostavite ga da se dobro ohladi.

Kada je tijesto potpuno ohlađeno napravite pisaljku i premaz.Uposudu stavite 1 bjeljanjak i miksajte ga mikserom 30 sekundi pa postepeno nakon 30 sekundi dodajte 1 žličicu octa i šećer u prahu u 2 – navrata ne odjednom,dobro izmiksajte.Premaz je gotov i dobar kada uronite u njega čačkalicu masa se ne razljeva i ne kaplje nego ostane na čačkalici.

1495583_690278894324766_1540780827_o

Pleh od pečnice obložite papirom za pečenje i na njega stavite žicu.Umanju zdjelicu stavite pola premaza i dodajte mu 2 male žličice vode i promješajte.Vijenac odložite na žicu i sa velikom žlicom stavljajte na njega premaz dok ne bude cijeli obložen sa premazom i potpuno bijel.Vijenac stavite na sušenje u zagrijanu pećnicu na 80C 45-60 minuta zavisi o pećnici.Osušeni vijenac pažljivo premjestimo na ukrasnu podlogu ili tanjur i ukrašavamo i šaramo po želji.

1486452_690278617658127_639047842_o

Keksiće za ukrašavanje vijenca možete umočiti u premaz ili ih ostaviti kakvi jesu.Možete ih šarati pisaljkom i dekorirati po želji.

Pisaljku napravite tako da ostatak smjese od bjeljanjaka stavite u vrećicu i odrežete mali vrhić i njome možete pisati i šarati…Pustite mašti na volju!

Sve na vijencu lijepite sa pisaljkom.

Ja sam na vijenac zalijepila sa pisaljkom zvijezdice koje sam umočila u premaz i posipala ih kokosom i ostavila na radijatoru da se osuše .Na njih sam  također sa pisaljkom zalijepila svijeće i ukrasila svaki vijenac različito.Kada su vijenci gotovi pospite ih kokosom i vanilin šećerom i uživajte u mirisima vijenca.

Od ovog tijesta možete praviti medenjake,kućice,razne ukrase i dekoracije to prepuštam vašoj mašti.

Možete napraviti duplu smjesu tijesta pa od pola napravite ukusne medenjake koje kada se ohlade držite u poklopljenoj kutiji.Možete ih preliti čokoladom ili ih uvaljati u šećer u prahu.

1495677_690278614324794_1648853231_o

1495596_690278620991460_326665983_o

1470914_689389601080362_1645429974_n

1525205_691520660867256_1563733311_n

Budite kreativni!

Svima Vama koji nas pratite i isprobavate naše recepte želim od srca SRETAN I BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ I SRETNU I USPJEŠNU 2014. GODINU.

Nina-Nikolina Erić!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s