vjetrenjača – savijača od špinata


PicMonkey Collagejhgfdsa

Vjetrenjače su strojevi pokretani brzinom vjetra.  Najbitnija stvar oko priče s vjetrenjačama jest mogućnost pretvaranja energije vjetra u električnu.

Rade zajedno (farma vjerenjača) kako bi iz raspoloživog vjetra izvukli maksimum tj. proizveli što veću električnu energiju. Smještaju se dosta udaljeno jedna od druge i to u području velike snage vjetra.

Da bismo znali iznos snage koju turbine dobivaju od vjetra, potrebno je poznavati brzinu vjetra na turbinu i snagu same turbine.

U Hrvatskoj vjetrenjače možete vidjeti na Pagu, u blizini Splita na Pometenom Brdu), u zadarskoj županiji kod Gračaca, u blizina Benkovca i dr. Najveću proizvodnju energija nude vjetroelektrane Vrataruša, Kamensko-Voštane, Bruška i Ponkive. A ukusnu vjetrenjaču – savijaču od špinata možete vidjeti u kuhinji ispod duge ili kod vas na tanjuru…slijedite upute 😉

VJETRENJAČA- SAVIJAČA OD ŠPINATA

pogodno za predjelo

vrijeme trajanja pripreme 45 min.

POTREBNO;

4 lista za savijaču

350 g špinata(svježeg)

125 g posnog sira

125g milerama 30 m.m.

jaje

2 češnjaka

sol

biber (bijeli)

100g gaude

maslinovo ulje

PRIPREMA;  Špinat narežite na sitno.

Posni sir , jaje i mileram posolite i zamješajte sa sitno sjeckanim češnjakom. Dodajte malo bijelog bibera.

Uključite pećnicu na 200 stupnjeva.

Uzmite list za savijaču, pokapajte maslinovim uljem, stavite 1/3 špinata, te sa malom žlicom začinjenu smjesu sira i milerama rasporedite na više mjesta.

ovooo

Preklopite novim listom savijače te pritisnite, tako da se  donja smjesa raširi i prilijepi na novi list. Nakon toga novi list pokapajte maslinovim uljem, dodajte špinat i začinjenu smjesu sira i milerama.

Postupak ponovite jos jednom. Zarolajte savijaču po širini te dodjte zadnji list koji premažite ostatkom začinjene smjese.

Savijaču sam smotala u krug te stavila u okrugli protvan i u pećnicu na 25 min.

Naribajte gaudu te nakon 25 min. savijaču izvadite van, posipajte već naribanom gaudom i ostavite  još 5 min. da se peće.

Savijaću sam rezala u trokute i pri serviranju asocirala me na vjetrenjaču, tako je i dobila ime

POSUĐE: za pečenje pite od špinata koristila sam keramički Delimano okrugli protvan, nisam ga morala namastiti!

probajte i vi vjetrenjača savijaču od šinata, uživajte…iz kuhinje ispod duge šaljem pusice, Evelina!!

vjetrenjača

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s