bijeli kruh


naslovna

Bijeli domaći kruh, topao, mekan, mmmm…. Volimo ga tunkati u saftove, a odličano ide i uz grah, sarmu, sarajevsku bošću i druga jela.

Isplati se  potruditi!

VAŽNO! prilikom pravljenja kruha ili bilo kojeg dizanog tijesta, važno je da  prostorija bude  topla i da se sve odvija na toplom. Dakle zatvorite prozore, dizano tijesto se boji propuha i od straha ne uspije. Dignite rolete, otvorite šalokatre da sunce uđe u kuhinju, ako je zima uključite grijanje, zagrijte prostoriju i započnite. Neka vam na umu bude samo TOPLO,  a i oko srca :D

trajanje pripreme 90 min.

POTREBNO:

1 svježa germa(40g)

1 žlica šećera

1ooml toplog mlijeka

__________________

800g glatkog brašna

3 prstohvata soli

400ml tople vode

1oo ml toplog mlijeka

100ml ulja

PRIPREMA: zagrijte mlijeko (100ml) da bude toplo (nikako vruće), dodajte žlicu šećera, promješajte. Stavite u mlijeko namrvljeni kvasac, promješajte i ostavite na toplom da se aktivira (cca.5-10 min).

U posudu za dizana tijesta, može i obična, stavite brašno  i sol, kuhačom izmješajte sastojke, tako da ih lagano podižete u zrak, pa opet zagrabite, pa prema gore. Ako imate sito brašno prosijte.

Kada se kvasac aktivirao (zapjenio) napravite malo udubljenje u brašnu i sipajte. Lagano kuhačom razvucite pjenicu od sredine prema rubu. Kao da pravite od malog kruga sve veći . Dodajte toplo mlijeko (100ml), toplu vodu i ulje. Izmjesite sastojke.

Kad ste kruh zamjesili stavite ga u posudu u kojoj će se podizati, poklopite posudu poklopcem, ako je posuda za dizana tijesta ili kuhinjskom krpom te ostavite na toplom da se odiže oko 30 min.

Nakon 3o min. kad se tijesto udvostručilo zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, kruh prebacite u pleh za pečenje i pecite ga 10 min. Nakon toga ga izvadite, poprskajte gore koru sa hladnom vodom i vratite da se peče još 30-40 min. na 200 stupnjeva.

Kad je pečen izvadite ga iz pleha i prekrijte suhom krpom ili ga samo ostavite na kratko vani i možete ga početi rezati.

Uživajte uz bijeli domaći kruh!

POSUĐE: za pripremu bijelog kruha koristila sam Delimano keramički okrugli protvan, koji nije potrebno mastiti

IMAG9284

 

Veliki pozdrav šaljem vam uz veeeliku šnitu bijelog domaćeg kruha, vaša Evelina iz kuhinje ispod duge

IMAG9392

 

 

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s