carski kolač


naslovna

Ovaj recept  sam tražila par godina, a obavezno ga se sjetim za Božić. Carski kolač je radila moja teta Ruža i svaki put ga je napravila toliko sočnog i toliko ukusnog da sam ga  obožavala. To je bio jedan od rijetkih kolača koji sam jela za blagdane, jer sam inače veliki ljubitelj slanog.

Nakon ovog Božića molila sam Marijanu, moju šogoricu, da potraži recept. Izlistala je Mare za mene sve tetine recepte. Nismo znale naziv kolača, a nagađale smo sastojke.  Izvukla je par recepata, no shvatili smo da niti jedan nije taj. Nakon par dana, pojavljuje  se moja mama kod Marijane u gostima,  Mare ju pita jel ona zna koji je to kolač. Napokon, mama se sjeti i kaže da ona ima negdje taj tetin recept. Nazovu me i razvesele….juuupiii! Napokon sada mogu raditi tetin carski kolač, a znate što??. Možete i vi 😀

CARSKI KOLAČ

trajanje pripreme 35 min.

POTREBNO:

6 kiselih jabuka

250g griza

150g oraha

150ml ulja

250g šećera

2 jaja

1 vanili šećer

1 prašak za pecivo

__________________

preljev;

100g čokolade

40g maslaca

150g šećera

100ml mlijeka

__________________

šlag iz vrećice

mlijeko

IMAG9599

PRIPREMA: Jabukama odstranimo koru i naribamo ih na ribež.

 

Orase možete samljeti, no ja ih volim krupnije, zato njih istućem batom ili ih sjeckam nožem. Ubacite ih kod jabuka.

Odmah dodajemo jaja, šećer, vanili šećer, prašak za pecivo, griz i ulje i sve dobro izmutimo.

Uključimo pećnicu na 180 stupnjeva.

Kalup u kojem čemo peći kolač dobro namastimo, stavimo smjesu i sve zajedno stavimo u već zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 25 minuta.

priprema

Zadnjih 10tak minuta pripremimo preljev. U posudu za kuhanje na pari stavimo najprije mlijeko, izmješamo šećer da se otopi zatim stavljamo maslac i čokoladu, kad se sve otopi skinemo sa vatre.

Na kolač koji smo netom izvadili iz rerne sipamo vruću otopljenu čokoladnu smjesu.

Kolač ostavimo da se ohladi.

Prije konzumiranja kolača izmutimo šlag. Ja radim šlag iz vrećice zato što mi je laganiji.

Pri serviranju možete dodati čokoladni preljev i listiće čokolade ili nešto treće.

POSUĐE: Za pripremu preljeve koristila sam mega set Delimano Tempo Pressto, za kuhanje na pari

TempoPrestoMegaSet_8611239[1]TempoPrestoMegaSet_8611230[1]

 

Carski uživajte uz ovaj kolač, voli vas vaša Evelina

IMAG0051

 

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s