lazanje, Garfield day


naslovna

Probudih se tako lijepo naspavana, dignem rolete i ugledam stakleno blještavilo. Toliko mi je bilo ugodno gledati tu ljepotu sjaja koja se stakli, da sam čaj pila uz prozor. Tako opuštajući se razmišljam što bih mogla kuhati?. Zimski dani me vuku na ukusnu hranu koja će nas zagrijati od glave do pete. Ovo je poseban, stakleno blještavi dan i odlučujem se za extra Garfield day Pogađate…LAAZAANJE mmmm…

Volite li i vi lazanje? Mi DAaa!

LAZANJE, GARFIELD DAY

trajanje pripreme 60 min.

za 6 osoba

POTREBNO:

svježi listovi za lazanje

_________________________

mesni umak;

600g mljevenog mesa(svinjetina/junetina)

100ml crnog vina

200 ml mesnog temeljca(ili voda + vegeta)

1 crveni luk

1 mala žlica vegete

1 mala žlica bosiljka

1 mala žlica majčine dušice

1 mala žlica origana

1 velika vrhom žlica koncentrata rajčice

maslinovo ulje

_______________________

bešamel;

3 režnja bijelog luka

50 g maslaca

2 velike žlice brašne

1 mala žlica šećera

sol

biber

25oml mlijeka

300ml vode

______________________

tikvica

______________________

250g gauda sira

100g mozzarella sira

crvena paprika

zeleni list rotkvice

IMAG0344

PRIPREMA: Tikvicu oprati, narezati na kolutiće i lagano posoliti.

MESNI UMAK; U wok na malo maslinova ulja popržite crveni luk. Kad luk zastakli ubaciti mljeveno meso, vilicom ga lagano razdvojiti(stisnuti) te dodati crveno vino. Nakon što vino napola ispari (5 min.), dolijte mesni temeljac (ili voda+žlica vegete). Ubacite veliku vrhom žlicu pirea koncentrata rajčice i sve začine (origano, bosiljak, vegeta, majčina dušica). Sve dobro izmješajte i kuhajte 20 min.

BEŠAMEL; Sitno isjeckati bijeli luk. U lonac stavimo da se rastopi maslac i na njemu  kratko popržimo bijeli luk i šećer(2 min.), dolijemo mlijeko i pustimo da baci ključ. Nakon toga dolijemo razmučenu vodu sa brašnom(vodu i brašno razmutim u shakeru, da bez grudica) te dodamo biber i sol. Miješamo dok se bešamel ne zgusne. Bešamel treba biti srednje gust.

Pripremite pogodnu posudu za pečenje lazanja, namažite ju sa maslacem. Naribajte svu gaudu, izrežite mozzarelu na fete. Uključite pećnicu na 200 stupnjeva i krenite sa redanjem slojeva.

Dolje stavite listove lazanja, jedan red. Ukoliko je potrebno listove lazanja režite, krojite kako je potrebno, kad se sve zapeče neće se vidjeti ni raspadati.

Na listove izlijte grabilicu bešamel umaka, razmažite ga preko tijesta i preko rubova.

Na bešamel dodajemo mesni umak, raširimo ga.

Pobacajmo ribanu gaudu i poredamo kolutiće tikvice.

IMAG0348

i idemo novi red i novi red…., sve dok ima tijesta. Za kraj ostavite malo gaude i svu mozzarellu, koje čemo koristiti kad lazanje budu gotove.

Kad ste sve poredali stavite alu foliju i ubacite sve u zagrijanu pećnicu na 30 min.

Nakon 30 min. izvdite lazanje, ugasite pećnicu, skinite alu foliju, posipajte preostalom gaudom i poredajte fete mozzarelle. U ugašenu, ali još toplu pećnicu na 5 min. ubacite lazanje da bi se sir na vrhu otopio.

Servirajte i uživajte!!

pečeno

POSUĐE: za pripremu umaka od mesa koristila sam Delimano keramički wok

Keramički Wok Prima

i neka Big face ocijeni lazanje……

presjek

 

….kažee palac gore 😉

images (3)

 

veliki pozdrav iz kuhinje ispod duge od Garfielda i Eveline

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s