slavonski čvarci


zlatanovi čvarci

Čvarci su jelo od prženog svinjskog masnog tkiva.

Tradicionalno, čvarci se pripremaju kuhanjem komadića slanine i masnog mesa u metalnom kotlu. Tijekom kuhanja, mast se istopi i ocijedi a sitni komadi mesa i masnoće se prže i suše. Na početku kuhanja u kotao se uljeva mlijeko, koje daje zlatnu boju čvarcima.

Čvarci se čuvaju osušeni i serviraju samostalno kao predjelo ili se serviraju uz neka jela kao dodatak.

Čvarci su nedavno postali i političko pitanje. Naime, hrvatski poduzetnik Tomo Galović je zatražio da se slavonski čvarak proglasi autohtonim hrvatskim proizvodom sa zemljopisnim podrijetlom, kao što je i slučaj s kulenom. Slovenija se tada pobunila, tvrdeći kako su čvarci zajednička europska baština. <izvor wikipedija

Na naslovnoj fotkici su pobjednički čvarci mog prijatelja Zlatana Molnara iz Iloka, rađeni i fotkani na kulinarskom natjecanju tri, dva, jedan kuhaj!

SLAVONSKI ČVARCI

trajanje pripreme 90 min.

POTREBNO:

2 kg leđne slanine

2 žlice domaće masti (ili običnu vodu)

200 ml mlijeka

_______________________

sol

NAPOMENA :1 kg sala=cca.250g čvaraka. Za izradu čvaraka najbolje je naći debelu leđnu slaninu, sa što manje mesa.

Leđnu slaninu najprije odvojiti od potpuno kože i što je više moguće od mesa, ako ga ima.

salo

Leđnu slaninu nasjeći na podjednake kockice, s tim da budu za oko 3-4 puta veće od željene veličine čvaraka.

U zagrijanu posudu na dno staviti malo svinjske masti ili vode, tek toliko da prekrije dno. Na to stavljamo narezanu leđnu slaninu i topimo cca.30-40 minuta (ovisi o velični kockica) do zlatno žute boje. Čvarke stalno miješati da se ne prime za dno lonca ili kotla.

Proces topljenja, do zlatno žute boje ima još bar pola puta

topimo

Pred sam kraj dodajemo TEMPERIRANO mlijeko :). Mlijeko ulijevamo u vrelu mast i važno je da ga zagrijte. Mlijeko ulijevati izuzetno lagano, jer počine pjeniti i može vam vrela mast iskipjeti van 😉 …ako se to i nekim čudom dogodi, brzo maknite posudu sa vatre da se sve oko vas ne zapali! Nabacite osmjeh i pokušajte spasiti što se spasiti da.

1964797_616873928406633_1301382155_n

Odvajamo mast od čvaraka na način da kroz cjedilo protiskujemo mast, čvarci se moraju malo stisnuti da bi izbacili mastNakon toga stavljamo ih na  krpu, razdvojene  da se malo prosuše i na taj način da se stvori  hrskavost čvarka.

Modernija verzija je tiskanje čvaraka na presu.

10013649_616870451740314_15326016_n

Nakon toga stavljamo ih na  krpu, razdvojene  da se malo prosuše i na taj način da se stvori  hrskavost čvarka.

Čvarci se sole tik prije konzumiranja. Ukoliko ćete ih spremiti posolite ih mrvicu, a nadosolite po volji opet tek prije serviranja, kako ne bi postali gumeni. Pri serviranju na njih možete staviti crvenu mljevenu papriku ili mljeveni biber po želji.

Većinom se jedu uz crveni, mladi ili ljubičasti luk.

moji čvarci

Moji tri, dva, jedan čvarci, daaa baš ti koji su kipjeli kao ludi 🙂 Gospon Špiček je rekao, još dvije ture i biti će super

Mast koju su dali čvarci odvoji u drugu posudu i ostavi da se staloži. Koristiti ju po želji.

Uživajte i vi u domaćim čvarcima ili ih napravite za goste koji će im se jaako veseliti. Pozdravi iz kuhinje ispod duge od vaše Eveline

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s