pobjednička pita od jabuka


10006522_618276204933072_1746290976_n

 

Kako je nastala pobjednička pita od jabuka…Treći dan u showu “Tri, dva, jedan- kuhaj!” trebali smo pripremiti čobanac i salenjake. Na moju sreću dolazi do promjene te umjesto salenjaka radimo pitu od jabuka. Jeeeeeej! Klaudio, moj suprug, obožava pitu od jabuka i radila sam ju nebrojeno puta. Važan je dobar recept za prhko tijesto, dobar omjer jabuka i tijesta, a sve ostalo su dodatni bodovi, bar kod mog supruga 😉 Naravno, vrlo važno je i da pita bude pečena 😀

Iako ne tradicionalna, pita se svidjela i našem žiriju.

Isprobajte recept i sami i javite kako se vama sviđa!

POBJEDNIČKA PITA OD JABUKA

PRHKO TIJESTO:

400g glatkog brašna

2 jaja

250g maslaca (hladnog)

150g šećera

prstohvat soli

ribana korica limuna i naranče

PRVI NADJEV:

7  jabuka (Granny Smith)

100 g smeđeg šećera

1/2 limuna

1/2 naranče

cimet

DRUGI NADJEV:

4 jabuke (Granny Smith)

1/2 limuna

100g smeđeg šećera

100ml bijelog vina (Malvazija)

1/2 vanili štapića

PRELJEV:

50 g smeđeg šećera

1/2 naranče

1/2 vanili štapića

180ml kiselog vrhnja (20%m.m.)

 

POSTUPAK:

TIJESTO https://kuhinjaispodduge.wordpress.com/2013/10/11/prhko-tijesto-mi-uvijek-uspije/

Sve navedene sastojke (ribanu koricu limuna i naranče dozirati po vlastitoj želji) stavite u posudu i započnite mjesiti prhko tijesto. Potrebno ga je mijesiti brzo, čim ga zamjesimo stavljamo ga u frižider omotanog prijanjajučom folijom.

VAŽNO!

Kad počnete mijesiti tijesto nemojte brinuti što djeluje suho, tako mora biti. Nemojte ni u ludilu ništa dodavati. Proces ne smijete ubrzavati npr. topljenjem maslaca, neće biti dobro. Maslac mora biti hladan, narezan na kockice. Kad ste umjesili tijesto ostavite ga u prozirnoj foliji u frizzu bar jedan sat, može i prenoćiti. Prije razvijanja tijesta posipajte brašno po površini i neka površina po kojoj razvijate tijesto ne bude topla. Razvijeno tijesto prebacite u posudu tako da ga stavite na oklagiju i lagano zarolate, na isti način ga možete odrolati iznad tepsije. Obavezno izbušite rupice vilicom ili čačkalicom. Ukoliko je fil koji stavljate pun tekućine ocijedite ga prije. Ako se radi o sočnim jabukama ili siru i sl. tada je dobro staviti na 10 min. u pećnicu  na 180-200 stupnjeva ( ovisi o debljini tijesta) donji sloj tijesta da dobije koricu. Ukoliko želite raditi i rub od tijesta, prvo stavite donju koru u pećnicu, kad izvadite napravite rub, stavite fil i gornji sloj. Ukoliko stavite donji sloj i rub da se zapeku prije fila, cijeli rub će se sručiti i dobit ćete deblju donju koru, a rub neće postojati. Nadam se da sam se svega sjetila 😀 …a sad bez straha možete na posao.

10157148_618275311599828_197352984_n

Kako brzo oguliti jabuke>https://www.youtube.com/watch?v=nbzw6y0pF3U

PRVI NADJEV: oguliti jabuke, naribati ih, pokapati sokom od limuna i naranče. Dodati šećer te aromatizirati cimetom. Dobro promješati i ostaviti da malo odstoji te otpusti suvišni sok.

DRUGI NADJEV: narezati 4 jabuke na tanke šnitice i odmah pokapati sokom od limuna. Na tavicu staviti šečer i zagrijavati dok se šećer lagano ne počne pretvarati u zlatni karamel. Na to poslagati ploškice jabuka, malo ih okrenuti i preliti bijelim vinom. Prepoloviti vanili štapić, prerezatiga uz duž i staviti da se dinsta s jabukama. Kad je vino isparilo, maknite s vatre, prohladiti jabukice i nožićemim odstraniti kožu.

10150757_618275658266460_2025267414_n

Kad je tijesto odmorilo, podijeliti ga na dva jednaka dijela ili 80/20(gornja slika), ovisno kako želimo da pita izgleda.  Posipati brašno po ranoj površini i razvaljati tijesto dok se pećnica zagrijava na 180 stupnjeva. Razvaljano tijesto izbockajte vilicom ili čačkalicom te prebacite u protvan i stavite u pečnicu na 10min. da se malo zapeče. Nakon 10 min. izvadite iz pećnice donji sloj tijesta, sada stavite sa strana tijesto i ostavite još za gornji ukras(po želji). Da smo odmah stavili prhko tijesto i sa strane ono bi se spustilo svo u donji sloj tijesta ISPROBANO 😀

Na donje tijesto staviti PRVI NADJEV, jabuke vaditi žlicom ili rukom i ocijediti malo tekućine, ali ne u potpunosti,ostavite da budu sočno. Na prvi nadjev posložite jabuke iz drugog nadjeva. Imajte na umu da je drugi nadjev vidljiv i da ga lijepo poslažete na to gore stavite gornji sloj tijesta u trakama ili sl., također izbockajte i sve stavite peći na 180 stupnjeva 30 minuta.

PRELJEV: na tavicu stavite karamelizirati šećer, kad se stvori zlatni karamel tekućinu zalijte sokom od naranče. Razrežite pola mahune vanili štapića po dužini, ostružite svu aromu iz mahune i ubacite ju u sok i šećer. Pustite da se lagano reducira. Kad se sve pretvori u sirup (prođite lopaticom i ostaje vam trag) tada ugasite vatru. Kad se malo prohladi sirup umješajte u kiselo vrhnje i stavite hladiti do kušanja pite.

POSUĐE: u showu mi je jako nedostajalo moje poduđe. Kod kuče pite uvijek radim u Delimano keramičkom protvanu i tada nije potreban papir za pečenje, ovdje >http://www.delimano.hr/kuhinjski_dodaci/kalup-za-pitu-tart-kolace.html .

posuda za tart

 

pita je dobro prošla 😉

10154931_618276624933030_1393836659_n

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s