torta-kesten užitak by Nina


naslovnaJa inače nisam baš ljubitelj kestena u kolačima i tortama ali ova mi je torta baš fina i volim ju, ne osjeti mi se kesten previše.Sladokusci probajte 😀

 

TORTA-KESTEN UŽITAK by NINA

Trajanje pripreme; 90 minuta

POTREBNO;

BISKVIT

1 cijelo jaje

3 žumanjka

snijeg od 3 bjeljanjka

120 g šećera

3 žlice kakao praha

100 g omekšalog maslaca-margarina za kolače

1 žličica praška za pecivo

2 žlice isjeckane čokolade mliječne ili za kuhanje

2 žlice ulja

4 žlice mlijeka

80 g mekog brašna

_________________________________________

za posipati kalup 1 žlica krušnih mrvica

za preliti biskvit  1 dcl vrućeg mlijeka + žlica ruma(po želji) ili 1 dcl čokoladnog mlijeka

_______________________________________________________________________________

KREMA

2 jaja

2 vanilin šećera

1 žlica šećera

3 dcl mlijeka

4 ravne žlice oštrog brašna

120 g maslaca

250 g gotovog kesten pirea

1 dcl izrađenog šlaga ili slatkog vrhnja

____________________________________________

TOPING ZA PREKRITI TORTU

1 dcl vrhnja za kuhanje

3 žlice nutele

Ukrasiti sa; šlag, naribana čokolada ili kakao

PRIPREMA; 

BISKVIT;Pjenasto izmješati omekšali maslac sa šećerom,dodati 1 jaje opet miksati  i dodavati zatim jedan po jedan žumanjak,dodati mlijeko,ulje i mješavinu od brašna,kakaa i praška za pecivo,lagano izmješati da se sve poveže,dodajte sjeckanu čokoladu i u par navrata čvrsto tučenoga snijega od bjelanjaka.

10156934_736139949738660_1092086926_n10154695_736140096405312_742952256_n

Kalup za tortu 28 cm  premažite margarinom i pospite krušnim mrvicama,isipajte smjesu,poravnajte i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 C oko 25-30 min dok se rubovi biskivita ne odvoje od kalupa.

10152795_736140483071940_2032288570_n

Gotov vruć biskvit odmah prelijte sa vrućim mlijekom+rum ili čokoladnim mlijekom i ostavite ga da se hladi.

KREMA; Mikserom pjenasto izmješajte jaja sa šećerom,brašnom i vanili šećerom.Ukuhajte ovu smjesu u toplom mlijeku i kuhajte i mješajte dok se krema ne zgusne.Maknite sa vatre,pokrijte prozirnom folijom da biste izbjegli stvaranje kožice na kremi i ostavite ju hladiti.

1624760_736140566405265_1299846711_n

Pjenasto izmješajte maslac oko 10 minuta pa dodajte kesten pire i izmiksajte još jednom.Zatim dodajte ohlađenu kremu i 1 dcl tučenog slatkog vrhnja ili šlaga i izmiksajte sve u jednličnu smjesu. Gotovom kremom premažite biskvit.

10149373_736140863071902_241964179_n

Za toping na laganoj vatri malo zagrijte slatko vrhnje i dodajte nutelu,otopite lagano mješajući dok ne dobijete glatku masu.Pazite da vam vrhnje ne proključa,neka se samo malo zagrije i maknete sa vatre i mješate dok se ne otopi nutela.Ostavite da se prohladi i tada njome prelijte tortu oko koje ste stavili obruč.

974280_736141226405199_2019916784_n

Tortu ostavite u hladnjaku da se stisne pa ju ukrasite po želji šlagom,čokoladom,kakaom…

972534_736141306405191_1176397898_n

Neka se dobro ohladi i možete uživati u odličnim okusima,mljacc

Pozdrave vam šalje Nina iz kuhinje ispod duge

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s