Današnji izazov: mora biti proso i povrće, ne smije ništa biti pečeno na ulju, mora biti bezglutensko i vegansko. Rezultat: sočna pizza od prosa, koja nam je ukusnija od tradicionalne pizze.
Sastojci za pizzu promjera 30-tak cm.
POTREBNO:
Podloga:
1 šalica prosa
1/2 šalice quinoa pahuljica
4 šalice vode
______________________
Premaz:
1/2 šalice koncentrata od rajčice
začini za pizzu (bosiljak, timijan, mažuran i sl.)
2 žličice soli
malo vode
________________________
Nadjev:
1/2 patlidžana
1/2 tikvice
1 glavica crvenog luka
1 teglica maslina
5 režnja češnjaka
šaka bosiljka
maslinovo ulje
sol
mljevena paprika
kim
začin za pizzu
Salata rukola
limunov sok
maslinovo ulje
PRIPREMA: Povrće se nasjecka na kolutiće, marinira sa začinima i pomiješa s 3 drobljena režnja češnjaka. Ostavi se da miruje 2-3 sata. Nakon toga se stavi u protvan i zapeče na 220 C 15-20 minuta, s opcijom sušenja. Kada je počelo poprimati boju, izvadi se iz pećnice i prelije maslinovim uljem.
Proso i quinoa se skuhaju u vodi. Kada se raskuhaju, štapnim se mikserom sve izmiksa i doda se malo soli i maslinovog ulja. Vruće se istrese na okrugli protvan za pizzu na kojeg smo stavili papir za pečenje i mokrim rukama, dok je smjesa vruća oblikuje se pizza te ostavi hladiti.Kada je malo ohlađena, premaže se namazom, a povrće rasporedi.
Od preostalih režnjeva češnjaka, soli, bosiljka i maslinovog ulja se u mužaru napravi smjesa koju žlicom postavimo na pizzu. Posujemo ju začinima za pizzu i stavimo peći na 200C 15-tak minuta. Kada je gotova, poškropimo sve maslinovim uljem i posložimo salatu na nju koju smo začinili s malo maslinova ulja, solju i limunovim sokom. Kada se malčice ohladi reže se i ponaša kao normalna pizza od tijesta.
Okus je božanstven, ISPROBAJTE!
Pozdravi od Melite 😉
Ova pizza je mrakkk 🙂